Härnösands Kretsloppspark firad 1-åring

Kretsloppsparkens 1-årsjubileum i lördags, den 6 september, blev ett välbesökt och uppskattat evenemang. Det kom uppemot 250 besökare som fick njuta av det varma, soliga vädret, bjudas på hallongräddtårta och prova olika aktiviteter, bland annat tipsslinga med kluriga frågor om återvinning och kretslopp.Facit tipsslinga:

1. Arbetslivsförvaltningen på Härnösands kommun har en verksamhet som heter Arbete och integration. Den verksamheten verkar för att individer som har svårt att komma ut i arbetslivet i kommunen ska ha sysselsättning. Hur många individer skapar Arbete och integration sysselsättning för?

1. 1100 personer/år

X. 650 personer/år

2. 250 personer/år


2. Vilka driver Kretsloppsparken?

1. HEMAB tillsammans med Erikshjälpen

X. HEMAB tillsammans med Arbetslivsförvaltningens verksamhet Arbete och integration

2. HEMAB tillsammans med Länsstyrelsen


3. 2,8 kg per person var mängden farligt avfall som samlades in i Härnösand under 2011. Vilken av dessa produkter skall lämnas till Färg och kemikalier?

1. Matolja

X. Nagellack

2. Schampoo


4. Mängden matavfall som slängs i världen skulle räcka för att mätta två miljarder människor. Vad ska HEMAB framställa, om några år, av matavfallet som samlas in?

1. Fjärrvärme

X. Biogas

2. Jord


5. Etappen är en arena i verksamheten Arbete och integration som jobbar med individer som i dagsläget står en bit bort från arbetsmarknaden. Vad har Etappen för aktiviteter i det dagliga arbetet för att individerna ska arbetsträna?

1. Asfaltering

X. Glasblåsning

2. Sy- och kreativitetsverkstad


6. I verkstaden tillverkas allt från virkade tomtar och handväskor av skinnjackor till konstverk av olika slag. Det är Erikshjälpen som har skänkt tyg, jeans och skinn som de inte fått såld. Hur många ton textilier slänger vi sammanlagt i Sverige, Danmark och Finland varje år? Mängden textilier motsvarar den mängd som når marknaden årligen.

1. 145 000 ton

X. 57 000 ton

2. 126 000 ton


7. I Återbruket kan du skänka dina möbler, kläder och prylar. Dessa saker tas omhand och säljs av Erikshjälpen. Hur många år har Erikshjälpen funnits?

1. 47 år

X. 32 år

2. 58 år


8. Cykelverkstaden är en del av Etappen där det bedrivs reparation och service på cyklar som blivit inlämnade i Återbruket. Verkstaden används även för mycket annat, exempelvis möbler, snickerier, lättare reparationer av maskiner som privatpersoner skänker till Etappen. Vart säljs cyklarna som Etappen reparerar?

1. Röda korset

X. Erikshjälpen

2. UFF


9. Vart lägger man metallkapsyler?

1. Metallskrot

X. Brännbart

2. Metallförpackningar


Tre av de tävlande kommer att vinna presentkort på 500 kronor från Västernorrlandsgården. Vinnarna kontaktas via telefon.