Härnösand lanserar Sverige-unik satsning på studiebesök i grundskolan

Nu är vi igång! Efter långt planeringsarbete är nu de strukturerade studiebesöken i våra anläggningar för årskurs 1-6 äntligen igång. Målet är att skapa intresse för teknik-, energi- och hållbarhetsfrågor hos unga. Allt det som HEMAB arbetar med. Vi vill skapa framtida medarbetare!

Härnösands Energipark först ut

Scenen för premiärvisningen var Härnösands energipark och det var klass 4 på Kastellskolan som blev premiärlejon. Den kyliga morgonen stoppade inte barnen från att vara frågvisa och att flitigt räcka upp handen och ställa frågor.

Nyckeln i studiebesöken är att "prata på barns vis" och anpassa innehållet utifrån deras nivå av förståelse. Jens Pihl på HEMABs Kundservice var den som höll i premiärbesöket.

- Det är galet roligt att hålla studiebesök för barn. De är kluriga och kommer ofta med frågor eller kommentarer som man får fundera en extra sväng kring innan man kan svara. Det är verkligen skoj, säger Jens.

Förberedelser tillsammans med skolorna

Mohammed Gamal Badr är HEMABs samordnare för integration och samhälle. Det är han som tillsammans med lärarrepresentanter från Härnösands grundskolor har skapat struktur och innehåll i studiebesöken.Även han är nöjd.

- Det är så roligt att vi äntligen är igång. Vi har jobbat länge med det här och att nu se reslutatet känna väldigt tillfredsställande. Det här kommer att bli något riktigt bra, konstaterar Mohammed.

Även Andreas Einarsson, chef för Kommunikation och Externa relationer är entusiastisk över studiebesöken.

- Den här satningen är unik i Sverige, säger Einarsson. Vi kommer att ha uppemot 80 besök per år av upp till 1800 skolbarn i åldrarna 7-12 år. Målet är att alla som går ut grundskolans årskurs 6 i Härnösand ska ha en fördel, nämligen ökade kunskaper i teknik och miljö vilket är vad våra verksamheter står för, säger han.

Satsningen är ett samarbete med skolförvaltningen vid Härnösands kommun och kommer utvärderas årligen.

Tre steg för bästa resultat

Studiebesöken är uppbyggda som en tre-stegs-raket:

  1. Förberedande i klassrum med material som hämtas från HEMABs webbsida.
  2. Studiebesök på någon av HEMABs anläggningar. Vilken anläggning beror på vilken årskurs.
  3. Arbete i klassrum med läromedel kopplat till studiebesöket

Att besöka en Energipark kan vara både spännande och kyligt. Med en engagerande guide i form av Jens Pihl från HEMAB, så gick det som en dans.