God hållbar jul önskar HEMAB

Julhelgen närmar sig med stormsteg och vi är nog många som ser fram emot lite vila. För nog vore det skönt att slå av lite på takten och byta ut julstressen mot jullugnet. Släppa på alla måsten och kanske få en lite mer hållbar jul på flera olika sätt…

Svensk Handels julrapport visar att för 61 % av svenskarna så är familj och vänner det som är viktigast under julen. Faktiskt viktigare än julmaten, som 56 % anger som viktigast. Och trots att julklappar hamnar ganska långt ner på listan så spenderar vi omkring 21 miljarder kronor på klappar enbart i Sverige i år. Så det är klart att det är viktigt vilka val vi gör när vi konsumerar. Kanske kan vårt julfirande bli lite mer hållbart?

Några tips för en mer hållbar jul

HEMAB påverkas direkt och indirekt på olika sätt av julen. Därför vill vi på HEMAB gärna komma med några tips och råd kring hur din jul kan bli lite mer hållbar.

Energisnål och klimatsmart julbelysning

Byt ut vanliga lampor mot LED-lampor som är mindre energikrävande och håller längre. Släck ljusstakarna när det är ljust ute och i längden är det såklart smart att välja närproducerad, förnybar el i ditt elavtal – kontakta oss gärna så berättar vi mer!

Hållbara julklappar

Satsa på en upplevelse istället för en pryl som egentligen inte behövs. Tid att umgås och göra något roligt tillsammans kan vara mycket mera värt än vilken mobillåda som helst.

Tänk på maten

Det finns många sätt att tänka klimatsmart kring maten. Köp närproducerat, dra ner på mängden kött och testa något nytt vegetariskt på julbordet i år.

Och tänk på att allt fett som blir över vid matlagningen inte ska sköljas ner i avloppet. Det ställer till det, med stopp i ledningarna. Använd miljö-tratten istället! Då kan du hälla matfettet i en flaska som du kan lämna in på en av våra återvinningscentraler, så gör vi biogas av det. Du hämtar en miljö-tratt kostnadsfritt hos oss på HEMAB.

Sortera mera!

Slutligen – sortera ditt julklappspapper som pappersförpackning och lämna det till återvinning. Men kom ihåg att ta bort alla snören först! De slänger du i soppåsen som brännbart istället.

Om du har möjlighet så vänta gärna en dag eller två med att lämna in pappret till återvinning så blir inte våra återvinningscentraler översvämmade. Även personalen på Kretsloppsparken behöver julledigt, så det dröjer ett par dagar efter julafton innan containrarna kan tömmas.

På HEMAB tar vi en paus över juldagarna, men självklart når du oss på vår jourtelefon om något akut skulle uppstå.

GOD HÅLLBAR JUL!