Gatubelysningen i sommar

Med start idag, den 2 juni, kommer gatubelysningen vara släckt i Härnösand. Nedsläckningen av gatubelysningen följer avtalet med Härnösands kommun.

– Vi har tillsammans med kommunen beslutat att släcka gatubelysningen under den här perioden eftersom det i stort sett är ljust hela nätterna då, säger Per Mellberg, affärsområdeschef Elnät.


Gatubelysningen kommer vara släckt från och med vecka 23 till och med vecka 30, med undantag för några dagar i juli. Den 11-19 juli bjuds Härnösandsborna på en rad roliga evenemang i form av bland annat Krantz Challange, Härnösandsdagen och Stadsfesten. Under dessa dagar kommer belysningen vara tänd.


– Vi sparar en hel del energi på att släcka gatubelysningen och brukar därför normalt stänga av den under hela juli, säger Mellberg. Men för att skapa trivsel och en ökad känsla av trygghet i samband med stora evenemang har vi tillsammans med Polisen beslutat att gatubelysningen tänds manuellt under de dagar då det är som mest aktiviteter på gång i stan, fortsätter Mellberg.


Redan förra året hade Polisen en önskan om att gatubelysningen skulle vara tänd under vissa dagar då mycket folk var i rörelse i stan. Tack vare nära dialog och samarbete med flera aktörer inom Rådet för trygghet och hälsa kunde HEMAB bidra till att göra Härnösand till en än mer trivsam plats att vistas på, även under småtimmarna.