Från frisörutbildning till arbete som drifttekniker

Snart går ansökningstiden för YH-utbildningarna via Heta utbildningar ut. Gör som Maria på HEMAB och våga sadla om till ett helt nytt yrke!

Under föräldraledigheten kände härnösandstjejen Maria Wallenman att det var dags att göra något nytt så hon bestämde sig för att titta efter utbildningar. När det tvååriga YH-programmet ”Drifttekniker kraft & värme” via Heta utbildningar dök upp bland sökresultaten slängde hon in en ansökan, mer eller mindre på vinst och förlust, och strax därefter kom antagningsbeskedet.

– Jag visste inte exakt vad jag gav mig in på men eftersom jag hade ett intresse för teknik sedan tidigare tänkte jag att det var värt att chansa, säger Maria.

Marias väg till arbete som drifttekniker gick via frisörprogrammet på gymnasiet, butiksarbete i Göteborg och kundservice inom telekombranschen – en inte spikrak väg alltså.

Matematik var mitt favoritämne i skolan så jag kompletterade frisörutbildningen med B-kursen i både matte och engelska för att få en bredare gymnasiekompetens, säger hon.

Ett tydligt mål

När det så var dags att börja på YH-utbildningen i Härnösand var målmedvetenheten stor och framtidsplanerna utstakade; Maria ville få ett jobb på HEMAB vilket både hennes morfar och pappa haft innan henne.

Med det som drivkraft lyckades jag kombinera livet som småbarnsmamma med studierna och gick på alla lektionerna. Det gjorde att jag inte behövde plugga så mycket hemma, säger Maria.

Det resulterade i högsta betyg i alla kurserna och flera jobberbjudanden, däribland drömjobbet som drifttekniker på Kraftvärmeverket på HEMAB.

Vad är då det bästa med att jobba som drifttekniker på HEMAB?

Arbetstiderna med skiftgång passar mig perfekt, säger Maria. Det i kombination med bra kollegor och en bra lön gör att jag trivs hur bra som helst med mitt jobb.

Sök till YH-utbildning via Heta Utbildningar du också!

I Maria Wallenmans klass fanns 17 blivande drifttekniker och flera fick jobb redan under studietiden. Eleverna gjorde praktik vid ett flertal tillfällen och fick där chansen att visa upp sig för presumtiva arbetsgivare. Kompetenta lärare, bra studiematerial och att utbildningen är studiemedelsgrundande via CSN är fördelar som Maria lyfter fram med utbildningen.

Maria vill ge följande råd till de som funderar att studera via Heta utbildningars program:

  • Ta tillvara tiden på skolan och närvara vid alla lektioner.
  • Ge järnet på praktiken och visa framfötterna för att marknadsföra dig själv.
  • Framförallt – våga ta steget och sök till en helt ny bransch.

Den 15 maj är sista ansökningsdagen för utbildningarna ”Drifttekniker kraft & värme” och ”Elkrafttekniker” som båda hålls i Härnösand. För mer information och ansökan – se www.hetautbildningar.se Länk till annan webbplats..