Fontänen i Nattviken på plats

Idag var det dags för ett säkert sommartecken i Härnösand - sjösättning av fontänen i Nattviken. Fontänen har inför årets säsong fått ny belysning och styrsystemet för driften har gåtts igenom grundligt för att trygga en säker och behaglig drift.

- Väl på plats i Nattviken är fontänen tjusig att beskåda och är starkt förknippad med stadsbilden i Härnösand under sommarmånaderna, säger Andreas Einarsson chef för kommunikation och externa relationer vid HEMAB.

Samarbete med Härnösands kommun och Härnösandshus

Fontänen i Nattviken ägs av Härnösands kommun, men skötsel och drift är ett samarbete där även HEMAB och Härnösandshus medverkar.

- Jag vill rikta en stor eloge till vår personal som år efter år sköter om fontänen. Utan deras insatser skulle detta vara helt omöjligt att genomföra. Det är mycket som ska klaffa för att driften ska fungera, många timmars hårt arbete med renovering och underhåll, säger Einarsson.

Titta gärna på filmen som visar hur sjösättningen av fontänen går till. Länk till annan webbplats.

Kuriosa om fontänen i Nattviken

9 juni 1985 besökte Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia Härnösand. Besöket var det första stoppet vid kungaparets tre dagar långa Eriksgata i Västernorrland och sammanföll med Härnösands 400-årsjubileum som stad. Drottning Silvia förärades uppdraget att inviga fontänen i Nattviken, som var en gåva från Lions Club.

Det är HEMAB, Härnösandshus och Härnösands kommun som står för drift, underhåll och investeringar i fontänen som pryder Nattviken och skänker glädje och behag under de ljusa Norrländska sommarmånaderna.

Med säker hand styrs fontänen ner i vattnet, för vidare transport ut till sin plats i Nattviken.

Nästan framme! Nu återstår förankring och uppstart av fontänen.