Fira Marina dagen och värna om vårt vatten

Det är andra året i rad Härnösands kommun i samarbete med näringslivet och lokala föreningar och anordnar en marin dag fylld med aktiviteter med ett marint tema.

Som båtstad i Höga Kusten och med ett nationellt fritidsbåtsmuseum är det naturligt att ha en marin dag i Härnösand. Och för oss på HEMAB så känns det lite extra viktigt att värna om de fina kustmiljöerna vi har.

Lördagen 3 augusti så arrangeras en dag fullt med aktiviteter med allt från skattjakt till ploggning för att hålla Höga Kusten rent.

Här kan ni läsa mer om eventet och alla aktiviteter som erbjuds. Länk till annan webbplats.

Vill du vara med och bidra till att hålla våra kustmiljöer rena?

Var med i ploggningstävlingen ”Hållbara höga kusten” och var med och tävla om en stand up paddle board värde circa 7990 kronor

Du väljer själv när du Ploggar kusten under veckan, 29 juli – 3 augusti i din kommun. Utmana vänner och familj och bege er till en kust nära dig.

Läs mer på kommunens hemsida om hur du deltar Länk till annan webbplats.

Miljöutmaningar för framtiden

Inför framtiden så står vi inför ett antal stora utmaningar för att kunna behålla den lyxen vi har med minimalt processat dricksvatten direkt ur kranen och ett rikt och varierat sjö- och havsliv.

Ett stort problem i både sjöar och hav är övergödning och algblomning det beror på viss del av den ökade värmen men också på att allt fler näringsämnen som fosfor och kväve tillförs i vattnet på grund av mänskliga aktiviteter.

Övergödning kan orsaka både försämrad vattenkvalité men också syrebrist i vattnet vilket påverkar det naturliga växt och djurlivet.

Nedan kan du se vår video om 5 tips för att ta hand om vårt vatten.

 

Båtar som ligger i nattviken framför en utsikt över staden