Ett hållbart kärlställ presenterades

Avgångsklasserna vid teknikprogrammet vid Härnösands gymnasium, Teknikcollege, höll under tisdagen sin avslutande redovisning om det projektarbete de bedrivit under året.

Malin Juntikka, Joel Bergman och Samuel Landestorp tog sig an uppgiften från HEMAB att designa ett ställ för flerfackskärlen som medverkar till bättre arbetsmiljö för våra chaufförer samtidigt som det bidrar till ekologisk hållbarhet. Lösningen blev att tillverka ett ställ av återvunnet tryckimpregnerat trä.

Förarbetet till projektet har bland annat bestått i att ungdomarna åkt med på en runda med återvinningsbil, intervjuat personal samt genomfört marknadsundersökningar bland presumtiva kunder. Därefter vidtog en designsprocess och avslutningsvis snickrades en prototyp ihop som visades upp i samband med slutredovisningen.

Det har varit kul att följa det här projektet med tre väldigt driftiga och engagerade ungdomar, säger Andreas Einarsson som fungerat som kontaktperson från HEMAB. De har gjort ett mycket bra arbete och tagit fram en produkt som både är efterfrågad av våra kunder och som kommer underlätta våra chaufförers vardag samtidigt som det bidrar till en bättre användning av resurser. Vi är mycket nöjda!

Planen är nu att starta upp en produktion av ställen i ett samarbete med Arbetslivsförvaltningen och så småningom sälja dem till privatpersoner.

Det skulle kännas jätteroligt att se ställen ute på stan i framtiden, säger Samuel Landestorp som deltagit i projektet.

Ja tänk att ha bidragit till nåt så viktigt som även kommer finnas kvar i framtiden, fyller Malin Juntikka i.

HEMAB har under flera år handlett elever vid Teknikcollege vilket är ett led i den samverkan vi gör mellan skola och samhälle. Vi vill rikta ett varmt tack till årets elever för ett fint samarbete och önska dem stort lycka till i framtiden!

Från vänster: Joel Bergman, Samuel Landestorp, Malin Juntikka och Andreas Einarsson. I bakgrunden syns prototypen av kärlstället.

Redovisningen hölls på Technichus och av nerver märktes inget hos eleverna.

3D-modell av kärlstället. Framtill sitter en ramp vilket gör att kärlen inte behöver lyftas på plats utan går att dra dit.