Dags för invigning av Härnösands första tankstation för fordonsgas

Den 7 november inviger vi Härnösands första tankstation för fordonsgas vid E4 norra utfarten, intill Highway Hotel. Det kommer att bli en rolig dag med aktiviteter för både stora och små, och det finns mycket att fira. Inte nog med att tankstationen blir den första i Härnösands historia, i förlängningen kommer den även att bli en viktig del i Härnösands lokala kretslopp.

Att kunna tanka bilen med gas från matavfall känns kanske som avlägsen science fiction. Men snart blir det verklighet i Härnösand. Under 2016 kommer tankstationen att fyllas med fordonsgas från Härnösandsbornas matavfall, men till en början blir det fordonsgas från Sundsvall i pumparna.

– Matavfallsinsamlingen som startade under 2014 var det första steget i projektet att skapa ett lokalt kretslopp, säger Andreas Einarsson, Marknads- och kommunikationschef, HEMAB. Under 2016 kommer ytterligare en del att bli verklighet, genom biogasanläggningen som byggs vid Älands återvinningsanläggning. Tankstationen är förstås en otroligt viktig del i det lokala kretsloppet, eftersom det är där som kretsloppscirkeln sluts.

Invigningen pågår klockan 11-14, med invigningsceremoni klockan 11.45. Under dagen anordnas olika aktiviteter, som till exempel:

  • Hundtaxi för de allra minsta
  • Tipspromenad för stora och små
  • Underhållning av illusionisten Love Melander
  • Provkörning och provtankning av gasbilar
  • Godisregn

Under dagen finns representanter från HEMAB, Berners och Bilbolaget på plats för att svara på dina frågor kring biogas, fordonsgas och gasbilar. Dessutom bjuder vi alla besökare på hamburgare, kaffe, te och kall dryck.

Tankstationen är en del av det större projektet BioGaC som syftar till att öka tillgängligheten för fordonsgas i delar av Sverige där det inte finns något gasnät. Mer information om programmet för invigningen, och om projektet BioGaC hittar du här.

Hoppas vi ses den 7 november!