Biogas på agendan när Isabella Lövin besökte Älands återvinningsanläggning

Det har varit en politikertät vecka i Härnösand och för HEMAB. Inte mindre än tre representanter för regeringen har besökt vår lilla stad och även fått ta del av HEMABs miljöarbete. I måndags besökte vice statsminister Isabella Lövin biogasanläggningen i Äland under sitt Härnösandsbesök.

Att det lokala kretsloppet sluts i Härnösand är något som uppmärksammats allt mer även nationellt och på måndagen var det vice statsminister, tillika minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, som kom på besök för att bilda sig en uppfattning om våra satsningar.

Tillsammans med representanter från Härnösands kommun och HEMAB visades Isabella Lövin på måndagen runt på biogas-anläggningen i Äland. Besöket inleddes med en demonstration av hur flerfackskärlen fungerar och hur de töms med flerfacksbilar. Därefter vidtog en rundvandring i anläggningen.

- Det här är en bra lösning, konstaterade Isabella Lövin. Om vi nyttjar matavfallet klokt kan vi minska användningen av fossila bränslen i transportsektorn. Så det här är verkligen en win-win-situation och därför är det genuin glädje att vara här och se att det går att ha en anläggning som är lite mindre och anpassad efter kommunala behov och att det fungerar så bra, sade Lövin.

Ett gott exempel för andra kommuner

Andreas Einarsson, chef för Kommunikation och externa relationer på HEMAB, var med på besöket och tycker det är väldigt positivt att strålkastaren sätts på det miljöarbete som Härnösand och HEMAB bedriver.

- Det är verkligen jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas även nationellt. Vi vill gärna föregå med gott exempel och visa att det går att genomföra sådana här satsningar även i mindre kommuner, sade Einarsson. Vi tror på att det här är framtiden. Mer återvinningsbart material som sorteras ut innebär mindre belastning på vår miljö och flerfackskärlen bidrar på ett väldigt konkret sätt med detta.

Lövins reflektion efter besöket var mycket positiv och hon håller med om att detta är satsningar som fler kommuner kan göra.

- Det var intressant att besöka den här biogasanläggningen som jag ser så väldigt positivt på. Det här kan vara ett exempel för många andra kommuner att följa efter, sade Lövin.

Titta gärna på den korta intervju nedan med Isabella Lövin. Intervjun gjordes i samband hennes besök vid Älands återvinningsanläggning.