Avgrävda kablar vanligaste felorsaken

Oplanerade elavbrott drabbar varje år boende och företag i Härnösand. Vanligaste felorsaken är avgrävda elkablar.
Statistiken för 2010 är dyster. Det är åtskilliga elavbrott som skulle ha undvikits om kabelvisning beställts eller att man följt den kabelvisning som utförts i förväg.

— Ibland är missarna är så grova att man funderar om entreprenören medvetet chansat eller struntat i våra påvisade kablar i marken, säger Tommie Olsson affärsområdeschef elnät. I de flesta fall är det naturligtvis inte så utan bara slarv, otur eller att man glömt att kontakta oss. Det har hänt att vi själva har missat i kabelutsättningen, men det är ganska ovanligt och inget som förekommit i år vad vi vet.

Kom ihåg att kontakta HEMAB innan du börjar gräva. Vi hjälper till att lokalisera och märka ut vart elkablar och andra ledningar i marken befinner sig. Kontakta oss hellre en gång för mycket, än en gång för litet. Det kostar dig ingenting. På så vis kan många onödiga elavbrott och driftstörningar undvikas.

— Ja det är dumt att inte kontakta oss i förväg, säger Olsson. Gräver du av en kabel utan att ha begärt kabelvisning måste du betala alla kostnader som uppstår.

Statistik felorsaker oplanerade elavbrott i Härnösand 2010:

  • Träd på blank friledning i luften 10 kV - 2 st
  • Träd på hängkabel i luften - 5 st
  • Överliggande elnät (regionnätet) spänningslöst - 3 st
  • Avgrävda kablar - 7 st

Bortåt hälften av elavbrotten 2010 beskrivna ovan har berört många kunder, det vill säga har varit omfattande.