Åsksäsong – Skydda din elektronik och dig själv

Under sensommaren blir det vanligare med åskväder där blixten kan ta sig in i byggnader via el- eller telenätet, här följer HEMABs tips på vad man kan göra för att skydda sig själv och sin elektronik.

Åsksäsongen pågår främst under augusti och september, men att bli träffad av blixten eller att få allvarliga skador i samband med åskoväder är väldigt ovanligt. Det händer oftare att blixten slår ner i elledningar och överbelastar nätet.

Det går inte att helt förhindra blixtöverspänningar men på HEMABs mottagningsstationer har vi avancerad utrustning som känner av och mildrar effekterna av kraftiga spänningsskillnader. När blixten slår ner tillräckligt nära ens bostad är det dock tyvärr inte möjligt att förhindra effekterna helt.

Skydda elektroniken i fyra enkla steg

1. Överspänningsskydd

Med ett överspänningsskydd som du enkelt kopplar in i el-urtaget så kan du skydda dina mer avancerade apparater till exempel datorer eller TV-apparater från kraftiga urladdningar som orsakar överspänning.

2. Överspänningsskydd för hela huset

Det finns överspänningsskydd som en behörig elektriker kan installera direkt i din el-central hemma, dessa har ett gasurladdningsrör som absorberar den största energin och sedan tas spänning er till en säker nivå för elektroniken.

3. Åskskydd eller åskledare

Åskledare i samband med överspänningsskydd med jordfelsbrytare samt ett jordtag ser till att strömmen går ut i marken istället för att åka runt i husets rörledningar. Det ger i det närmaste ett 100% procentigt skydd.

4. Koppla ur och koppla av

Genom att koppla ur all elektronik i hemmet så säkras elektroniken, om det inte är inkopplat kan det inte bli överbelastat. Tänd lite ljus och njut av en kopp te under åskvädret.

Skydda dig själv

För att skydda sig själv under ett åskväder så ska man se till att hålla sig inomhus eller i ett fordon. Om man inte har den möjligheten ska man göra sitt bästa för att inte vara den högsta punkten i området. Är man inomhus så kan det vara en bra idé att vänta med att göra saker som att diska eller att ta en dusch då kraftiga urladdningar kan gå genom vattenledningar och då vatten är strömförande kan detta orsaka kroppsskada.

Läs mer om åska på SMHIs webbsida.länk till annan webbplats