Arbete med spänning pågår

Med en spänning på 10 000 volt påslagen kommer HEMAB under måndagen påbörja ett omfattande så kallat Arbete med spänning (AMS) i Härnösand. Det innebär att vi kommer rengöra transformatorer och frånskiljare utan att stänga av strömmen.

- Att arbeta med spänningen påslagen är naturligtvis ett riskfyllt jobb, därför behöver specialutbildad personal med den specifika kompetensen bistå oss i det här arbetet, konstaterar Krzysztof Lukaszewicz, Underhållstekniker på HEMAB.


Främst i stadsmiljön utsätts transformatorerna för stora mängder damm, vilket i för stora mängder kan bli ledande, med ett överslag som följd. För att undvika strömavbrott måste därför transformatorer rengöras regelbundet. Men för att HEMAB ska ha möjlighet att göra jobbet själva måste strömmen stängas av, något som många, främst näringsidkare, inte är så sugna på.

 

- Vi förstår att ett strömavbrott på ett par timmar skulle ställa till det för handeln och andra näringsidkare, och det vill vi naturligtvis undvika, säger Lukaszewicz. Därför tar vi in personal från en underentreprenör, som tillhör de fåtal i hela Sverige som kan utföra Arbete med spänning. Det tar längre tid och det kostar oss mer än det skulle göra att stänga av strömmen och göra jobbet själva, men vi ser andra vinster i det, främst för handeln, konstaterar han.


Arbetet kommer utföras på flera platser i Härnösand under måndag-onsdag. Samtidigt kommer även alla frånskiljare att regleras, även det som en del i det underhållsarbete som ständigt pågår för att höja leveranssäkerheten till våra kunder.

Henrik Andersson ser till att frånskiljarna inte kärvar.

Markus Bäckström och Henrik Andersson samarbetar fokuserat. Att arbeta med spänningen på är ett riskfyllt arbete.

Henrik Andersson rengör stationen med en specialdammsugare.

Området kring stationen spärras av säkerhetskäl av. Nyfikna Härnösandsbor får gärna ställa frågor, men på behörigt avstånd, för säkerhets skull.