Allt fler lokala företag kör på förnybar biogas

Intresset för alternativa drivmedel i våra bilar ökar ständigt och flera lokala aktörer i Härnösand har nu sett både de miljömässiga och ekonomiska vinsterna med att ställa om sina fordonsflottor.

Fler och fler företag i Härnösand har nu fått upp ögonen för gasbilar och under tisdagseftermiddagen samlades representanter från Power Up, Härnösandshus, Westerlunds måleri och Landstinget vid tankstationen för att möta media och berätta om fördelarna.

Det är viktigt för oss som företag att visa vad vi står för, säger Alex Karlström Power Up. Dessutom kör jag 15-20% billigare med den här bilen.

Att vi köpt in en gasbil ligger helt i linje med vårt ständiga förbättringsarbete på miljöområdet, säger Christer Westerlund, Westerlunds måleri.

Det känns jätteroligt att drivmedlet i vår bil kommer från våra hyresgästers insamlade matavfall, konstaterar Acki Lind, Härnösandshus.

HEMAB ger full gas mot framtiden

Tidigare i år slöts det lokala kretsloppet i Härnösand på riktigt när HEMABs produktion av fordonsgas blev verklighet. I pumparna på tankstationen finns nu gas bestående av insamlat matavfall som förädlats vid biogasanläggningen i Äland. Kort sagt kan man säga att härnösandsbornas potatisskal och grillrester blivit viktiga beståndsdelar i vad som driver allt fler fordon framåt.

Det är glädjande att se att fler lokala företag intresserar sig för alternativa drivmedel i allmänhet och fordonsgas i synnerhet, säger Peter Häggström som är stationsansvarig för tankstationen. 

HEMAB själva har en stor bilpark med allt ifrån tunga transportbilar till rena personbilar. En av de tunga återvinningsbilarna drivs med fordonsgas och affärsområde Elnät har precis köpt in en Suzuki med gastank.

– Vi har en långsiktig plan där ambitionen är att byta ut våra fordon till fossilfria alternativ, säger Peter Häggström. Vi driver ett offensivt ekologiskt hållbarhetsarbete och här spelar så klart våra transporter en stor roll. HEMAB har över 60 fordon så det går inte att göra i en handvändning men vår målsättning om fler gas- och elbilar är tydlig: År 2021 ska samtliga av våra transporter ske fossiloberoende. 

Mittmedia gör reportage när Christer Westerlund från Westerlunds måleri tankar sin gasbil med Acki Lind, Härnösandshus, Alex Karlström, Power Up och Olle Nordlander, Landstinget bredvid.