Adam ”Ironman” Johansson är HEMABs första arbetstrainée

För HEMAB blir det viktigt att vara alert och attrahera nya medarbetare för att hålla uppe en hög kunskapsnivå i företaget. Arbetstrainee är ett delvis beprövat grepp, men nytt för HEMAB. Och träningsnörden Adam blir HEMABs första arbetstrainee.

- Det här känns verkligen superbra och jag får ett kanonupplägg som är mycket tilltalande säger Adam Johansson, nyutexaminerad energiingenjör som 10 september började som arbetstrainee på HEMAB inom affärsområde Fjärrvärme.

Första rollen Adam går in i är som driftingenjör vid Kraftvärmeverket. Starten av arbetet innehåller en hel del interna och externa utbildningar samt arbete med driftplanering. Därefter kommer Adam att prova på att arbeta både praktiskt och teoretiskt inom drift, underhåll och distribution. Traineeupplägget stäcker sig över cirka 12 månader och därefter kommer Adam tillträda en tjänst permanent.

- Det är mycket att ta in och saker händer snabbt, men jag gillar utmaningar så detta känns verkligen helt rätt, säger Adam, som i stunden för intervjun sitter och bokar en resa till en tvådagars kurs i vattenkemi i Västerås i mitten av november. Arbetstrainee är verkligen ett upplägg man kan bli avundsjuk på så mitt råd till de som får chansen till något liknande är helt enkelt, ta den! En kanonstart i arbetslivet.

Arbetstrainee är ett nytt grepp för HEMAB och något som kommer att bli aktuellt vid fler rekryteringar framöver.

- Vår personal har hög kompetens och är eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Marcus Tärnvik affärsområdeschef Fjärrvärme. Vi är som en plantskola för kompetenta medarbetare som efter en tid hos oss är hett villebråd för andra företag. Detta ställer krav på oss att arbeta aktivt för att trygga långsiktig kompetensförsörjning. Jag tror mycket på idén med arbetstrainee. Det innebär att vi får medarbetare med bred kompetens och kunskap om företaget som kan axla olika roller och bidra där det behövs.

Det här är Adam Johansson:

Adam är 31 år gammal och bor i villa i Bergom utanför Matfors tillsammans med sambon Julia sedan fyra år tillbaka. Ursprungligen kommer Adam från Färjestaden på Öland, men har nu blivit norrlänning. Flytten till Norrland vart resultatet av kärleken och det faktum att Julia kommer från Sundsvalls-trakten. Efter några år med arbete som elektriker samt även på Com Hem vart det studier vid Mittuniversitetet på energiingenjörsprogrammet. Examensarbetet gjorde Adam på HEMAB våren 2018.

På fritiden är det umgänge med vänner och bekanta samt mycket träning för att kunna genomföra Ironman-tävlingar. Ironman är en triathlontävling som täcker 4 km simning, 180 km cykling och därefter ett helt maraton, 42 km löpning. Adam gillar utmaningar helt enkelt!

Det stora målet är VM i Ironman på Kailua Kona, Hawaii. Dit behöver man kvalificera sig för att bli erbjuden en plats. Varje tävling runt om i världen tilldelas ett antal "slots" till Kona som sedan delas ut i de olika åldergrupperna (Män/Kvinnor i åldrarna 20-24, 25-29, 30-34 och så vidare upp till den äldsta deltagaren). Hur många biljetter till VM som varje åldersgrupp får beror på hur många som startar i respektive grupp, men 1-2 platser är vanligast.

Men innan det stora målet kan nås blir det ett antal etappmål, däribland Ironman i Kalmar 17 augusti 2019.

Adam Johansson gillar utmaningar och ser fram emot tiden som arbetstrainee på HEMAB. Här ser vi Adam efter målgången i sin senast genomförda Ironman-tävling. Det stora målet är att förtjäna och bli erbjuden en plats vid VM i Ironman på Hawaii.