Vindkraftpengar ger nya naturkartor och checkpoints

Härnösands Orienteringsklubb är en av Härnösands mest aktiva föreningar. HittaHärnösand, Härnö Trail och en klubbstuga på Vårdkastoppen är några av de projekt de genomfört. Nu är de på gång igen, denna gång med uppdaterade kartor av orienteringskvalitet över områden för natur och friluftsaktiviteter i Härnösand.

Per Edström är ordförande i HOK, Härnösands orienteringsklubb.

- Vi vill göra Härnösands tätortsnära friluftsområden tillgängliga för fler och att fler tar möjligheten att uppleva den stärkande kraft naturen utgör, säger Edström. Därför satsat vi hårt på bra kartunderlag och intressanta platser att besöka i skog och mark.

När kommer Härnösandsborna att få ta del av de nya kartorna?

- Redan 2021 räknar vi med att ha kartor över vissa friluftsområden klara, och sedan följer ytterligare kartor åren som kommer, säger Edström. Kartorna kommer att finnas som utskriftbara pdf och bilder att ladda ner för dem som önskar.

Varje år delas vindkraftpengar ut enligt särskilt ansöknings- och beslutsförfarande. Det är fonderade pengar som beror av storleken på elproduktionen i HEMABs vindkraftverk på Vårdkasen och på Spjutåsberget samt på aktuellt marknadspris på el. En procent av den totala intäkten fonderas.

- Sista mars varje år är det ansökningsstopp, säger Andreas Einarsson. Och på hemab.se Länk till annan webbplats. finns formulär för att söka om pengar till lokala insatser och aktiviteter som stödjer hållbarhet, friskvård och friluftsliv.

Totalt år 2020 beviljades nio projekt finansiering till ett sammanlagt värde på 216 000 kronor.

Kontakt

Per Edström, Ordförande Härnösands Orienteringsklubb (HOK), 073-760 21 51, Per.Edstrom@miun.se

Man i klubbtröja med logotyper på i skogsmiljö bredvid vindkraftverk

Per Edström representerar en av de föreningar i Härnösand som är aktiva i att bedriva utveckling av naturmiljöer och bidra till ett aktivt friluftsliv. Här syns han på Spjutåsberget vid HEMABs senast resta vindkraftverk. Foto: Andreas Einarsson.

Manlig orienterare springer i skogen på hällmark

Per Edström lyfter fram det fantastiska med att vistas i skog och mark i våra tätortsnära områden i Härnösand. Här ser vi de karakteristiska miljöer som finns på exempelvis Fälleberget söder om Härnösand. Foto: Andreas Einarsson