Vi eldar med biobränsle - men vad innebär det?

På Kraftvärmeverket i Murbergsviken eldar vi till 99,9 % med fossilfria bränslen och den absolut största delen består av biobränsle. Men vad är biobränsle, kanske du undrar? Kolla in kortfilmen som förklarar vad biobränsle egentligen är!

Vi eldar INTE avfall, vi eldar INTE upp skogen och vi eldar INTE vad som helst som brinner. Faktum är att det vi eldar i Kraftvärmeverket är noga utvalt, sorterat och vägt innan det åker in i pannan, för att ge optimal värme och kundnytta.

- Det trä vi eldar med är ju sånt trä som inte kan användas till något annat. Det kan handla om träd som är brandskadade eller som har angrepp av till exempel granbarkborre. Istället för att det bara ska ligga och förmultna så kan vi använda det för att producera klimatsmart fjärrvärme, säger Adam johansson, Driftingenjör och bränsleansvarig på Kraftvärmeverket.

Biobränslet vi använder är till största delen avverkningsrester i form av toppar och grenar, alltså sådant som annars skulle gått till spillo. Men de som avverkar tar inte allt spill åt oss. En del får ligga kvar och ge näring tillbaka till jorden. Nu finns det en liten film som beskriver detta och som du hittar längst ner på denna sida. Vi hoppas den ska vara till upplysning och nöje!

Kontakt

Adam Johansson, Driftingenjör KVV, 0611-55 75 11, adam.johansson@hemab.se