Thomas Karlsson ser fram emot att träffa alla grundskoleelever i höst

Studiebesöksprogram årskurs F-6 fortsätter trots Corona-pandemin. Ett hybridupplägg startas som innebär att vissa besök genomförs som vanligt medan andra sker genom att skolklassen får besök på skolan.

På grund av det som händer i samhället med distansering så är vissa studiebesök i HEMABs anläggningar inte möjliga, medan andra som sker mestadels utomhus går fint att genomföra ändå.

- Vindkraft och Härnösands kretsloppspark är besök som fungerar som vanligt, säger Thomas Karlsson, lärare på Technichus med särskilt ansvar för att genomföra alla studiebesök. Men att komma in på vatten- eller avloppsreningsverken blir svårare just nu. Därför kommer jag till klassrummet på besök istället och visar filmer och resonerar med barnen. Kanske gör vi lite roliga experiment också.

En nyhet för i år är att all administration med bokningar och genomförande ligger på Technichus.

- Det ska bli riktigt roligt att se hur detta hybridupplägg tas emot, säger Andreas Einarsson på HEMAB. Jag tror det kommer att bli en succé, och mycket tack vare Thomas på Technichus som tagit sin an denna uppgift på ett fantastiskt sätt.

Vem är Thomas Karlsson?

Thomas Karlsson är en trygg norrlänning med rötterna i Vilhelmina, men fötterna i Härnösand. Igenkänning följer ofta i spåren av Thomas arbete då han är en välkänd lärarprofil i Härnösand.

- Vissa av mina elever från förr är mina kollegor idag, skrattar Thomas. Glädje, lekfullhet och nyfikenhet är kännetecken för lärandet jag vill bjuda på.

Utmaningar och problem formligen kastar sig Thomas över för att lösa, vilket varit en välkommen egenskap för att lösa studiebesöken på ett bra sätt under Corona-pandemin.

- Jag vill kunna allt. Tekniska klurigheter eller att överlista en fisk att nappa är båda passioner jag har, säger Thomas. I helgen behövdes nya gardiner hemma så då lärde jag mig det också.

Thomas är anställd på Technichus och ansvarig lärare för HEMABs studiebesöksprogram åk F-6. Så har du barn eller barnbarn i grundskolan i Härnösand är det stor chans att de kommer att få träffa Thomas under läsåret som precis startat.

Kontakt

Andreas Einarsson, Skolsamverkan, 070-657 75 26, andreas.einarsson@hemab.se

Thomas Karlsson, lärare, 070-688 90 93, thomas.karlsson@technichus.se

man och barn studerar datorinkrom på ett bord

Thomas nyfikenhet som lärare och person är smittsam och det blir en fin kreativ miljö i olika experimentsammanhang. Här är det datorer som dissekeras och studeras. Foto: Anna Samuelsson.

man i vit labrock utför experiment med ballong framför barn

Experiment inom kemi med överraskningar till barnens stora förtjusning. Foto: Anna Samuelsson.

Man undervisar barn i skogsmiljö och pekar på bild av huggorm

Naturvetenskap och teknik ligger Thomas Karlsson varmt om hjärtat. Här är det skogsexkursion med lärande om djur- och naturliv. Foto: Anna Samuelsson.