Solceller ger ljus till Hultomsbergets toppstuga

Tack vare vindkraftpengar kommer ett landmärke sedan länge nu att synas inte bara i dagsljus utan även i höstmörkret. Hultomsbergets toppstuga har nämligen utrustats med solcellsbelysning in- och utvändigt samt möjlighet för vandrare att ladda sin mobil.

Hultomsbergets topp har en fantastisk utsikt över den typiska Höga kusten miljön och är ett uppskattat utflyktsmål lämplig som en dagsvandring. Hultomsberget ligger på Hemsön strax norr om Härnösand.

- HEMABs vindkraftpengar betyder mycket för oss, säger Tord Lindh från föreningen Hemsö IF. Om inte annat så hade vi fått söka andra sponsorer för att kunna förverkliga idén med belysning på vår lilla bergsstuga, men nu fick vi positivt besked av HEMAB så vi är nöjda och glada.

Kamin och våningssäng

Den lilla bergsstugan har en kamin, en våningssäng och lämpar sig väl för övernattning för den som vill prova. Utanför finns en fin eldplats. Föreningens bedömning är att stugan kommer att bli ännu mer populär att besöka nu när det finns solceller och belysning i den.

- Redan idag är det flera som har övernattat och vi har fått många positiva kommentarer om ljuspunkten uppe på berget. Skulle vara intressant att kolla om den syns från Höga Kusten hotellet, säger Tord Lindh.

En fantastisk sommar med många besökare

- Sommaren 2020 har vi haft besöksrekord. Förhoppningsvis hittar friluftsmänniskor dit även de kalla månaderna. Det finns ju möjligheter att ta sig dit även på vintern, avslutar Tord.

Hitta till Hultomsberget på Hemsön

Leden börjar lite norr om Hultom och det finns parkeringsmöjligheter. Den fortsätter sedan upp på en skogsväg för att sedan slingra sig in i trollska skogspartier. Från toppen är det utsikt hela vägen från Högbonden till Högakustenbron. Vägen kan bitvis vara brant och stenig så det kan behövas rätt bra balans för att ta sig upp. Hit kommer du med färja från Sanna Färjeläge. Det är ungefär en 20 minuter till parkeringen med bil.

Kontakt

Tord Lindh Hemsö IF, 070 - 391 46 78, tord_lindh@hotmail.com

Andreas Einarsson, 070-657 75 26, andreas.einarsson@hemab.se

Skylt i naturen gjord av trä med hänvisning

Hultomsberget på Hemsön. En trevlig dagsvandring.

stenig stig i skogsmiljö

Vägen upp- och nedför berget är delvis mycket stenig, men vandringen är mödan värd.

Liten stuga på topp av berg i Högs kusten liknande miljö

Den lilla pittoreska bergsstugan finns tillgänglig för alla som vill. Utsikten över Höga kusten är vidunderlig.

stuga på berg med vidsträckt utsikt

Vy norrut över Höga kusten med Storön närmast längst till höger i bild.

Solcellspaneler på fasad på liten stuga på berg

Med vindkraftpengar från HEMAB har HEMSÖ IF lyckats förverkliga sin önskan om att få den lilla bergsstugan på Hultomsberget belyst ut- och invändigt. Foto: Monica Bystedt

lampa i tak inne i rum försett med träpaneler

Belysningen inne i stugan ska hjälpa till och underlätta för besökare på dagsvandring eller övernattning även den mörka delen av året.