På vintern finns det alltid risk för att avfall fryser fast i kärlet. Särskilt vid nu rådande omständigheter med varierande temperaturer och yrande snö som riskerar komma in och frysa vid minusgrader. Men det finns saker du kan göra för att minska risken för fastfrusna påsar.
Så här års påminner vi gärna om vikten av att hantera avfallet rätt för att minska risken för fastfrusna påsar. Förutom att hålla kärlet så torrt och rent som möjligt finns det några andra saker att tänka på som kan underlätta.
Problemet med fastfrusna påsar gäller främst matavfallspåsarna, eftersom de kan vara lite fuktiga på utsidan. För att undvika att påsen är fuktig kan man med fördel även lägga den i en extra matavfallspåse, som är torr och ren, innan påsen slängs. Låt gärna påsen frysa lite innan det slängs i kärlet eller att lägg ett par tidningar eller tomma matavfallspåsar i botten på kärlet, så minskar risken att påsarna fastnar i botten.
- Om avfallet sitter fast är det fastighetsägarens ansvar att se till att det släpper innan tömning, annars finns det risk för att en del påsar blir kvar. Vi gör alltid vad vi kan för att få avfallet att släppa vid tömning, men det är inte alltid det går, säger Anders Svanholm, Platschef på Återvinningen.
Skulle du ha problem med att avfallet fastnar i kärlet och därför inte kan tömmas kan du försöka skaka kärlet innan det ställs fram eller försöka peta loss det med ett kvastskaft. Då är det större chans att påsarna släpper från kanter och botten.
Tillsammans kan vi hjälpas åt att få hämtningen att fungera smidigt i vinter. Tack!
Anders Svanholm, Platschef Affärsområde Återvinning, 0611-55 75 00, anders.svanholm@hemab.se
Skotta och sanda vid kärlet så går tömningen smidigt.