Nya priser 2022

Vår styrelse har nu fastställt priser och föreslagit taxejusteringar för kommunfullmäktige. Vi fortsätter omställningen till att möta samtida och framtida utmaningar och vår verksamhet utvecklas och förbättras kontinuerligt gällande bland annat miljö och tillgänglighet för våra kunder.

Trots vissa höjningar har vi även under 2022 fortsatt konkurrenskraftiga priser jämfört med närliggande kommuner.

Justering av avgifterna för vatten

Den fasta avgiften i VA-taxan höjs* under nästa år. För att minimera störningar i våra vattenleveranser har vi en planerad förnyelsetakt på ledningsnätet på 1 300 meter per år, vilket behöver kostnadstäckning.

– Vi behöver parera ökade externa kostnader och vi har även flera nyanslutningar att vänta i form av nya bostadsområden och verksamheter som etablerar sig i Härnösand. Det är ju verkligen positivt, men behöver såklart kostnadstäckas, konstaterar Irene Hedlund, Affärsansvarig för Vatten.

Oförändrade priser för Fjärrvärme

Priset för fjärrvärme ligger stabilt stilla under 2022, vilket gör att det både är förmånligt att vara befintlig fjärrvärmekund och ett bra läge att investera i fjärrvärme som uppvärmningsform.

– Fjärrvärme är en uppvärmningsform som är smidig och bekväm samtidigt som vi tar hand om resurser som skogsindustrin inte kan ta vara på, konstaterar Marcus Tärnvik, Affärsansvarig Energi. Det känns bra att vi kan erbjuda våra kunder ett stabilt prisläge inför 2022.

Exempel på vad prisjusteringarna innebär

Priserna nedan inkluderar moms om inget annat anges.

Fjärrvärme

Priset för fjärrvärme ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Elnät

En småhuskund med förbrukning på 20 000 kWh/år får en höjd kostnad med 145 kr/år eller cirka 12 kr per månad.

Den fasta avgiften höjs med 21 kronor/år för 16A lägenhetskunder och 53 kronor/år för 16A villakunder.

Den rörliga avgiften höjs med 0,170 öre/kWh för säkringskunder och 0,1 öre/kWh exkl moms för effektkunder lågspänning och mellanspänning.

Vatten

Brukningsavgiften för en småhuskund kommer att öka med cirka 260 kr/år.*

Återvinning (fastighetsrenhållning)

Grundavgiften höjs med 74 kr/år för året runt-abonnemang och 52 kr/år för fritidshus. *

* Priser för Återvinning och Vatten behöver även beslutas av kommunfullmäktige innan de träder i kraft.

Utförlig prisinformation finner du på vår webbsida under respektive affärsområde.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss under kontorstid, 07.00-16.00 helgfria vardagar, på 0611-55 75 00 eller info@hemab.se.