Härnö Trail Kidz - Ny äventyrsbana på Vårdkasberget ska locka fler besökare

Efter lång planering och intensiva arbetstimmar står nu den nya äventyrsbanan klar på Vårdkasberget. Banan är byggd med hjälp av vindkraftspengar och inbjuder såväl barn som vuxna till äkta rörelseglädje och en härlig naturupplevelse!

Härnösands Orienteringsklubb (HOK) sökte och blev beviljade vindkraftspengar 2019 för att komplettera konceptet Härnö Trail med äventyrsbanan Härnö Trail Kidz. Resultatet blev en bana på några hundra meter i mysig granskog och på öppna berghällar som består av 13 hinder, eller äventyr som Per Edström föredrar att kalla dem.

- Idén till banan grundar i att vi vill bjuda in fler att besöka Vårdkasberget och tillgängliggöra området för fler, med aktiviteter även för yngre, säger Per Edström, ordförande i Härnösands Orienteringsklubb och initiativtagare till banan. Tanken har funnits där sedan förra våren, men själva bygget gick på ett par veckor. Det är Sandra Sjölander på Fritidskontoret som tillsammans med en kollega har byggt äventyren under många långa kvällar, berättar Per.

Byggd för att stå pall

Härnö Trail Kidz startar på samma grusplan som Härnö Traill-loppen, mittemot HOK-stugan på Vårdkasen. Äventyren är välbyggda och konstruerade för att stå pall för väder och vind.

- Tanken är ju att det här ska finnas kvar länge och få fler att vilja besöka området. Vi vill visa att man kan ha roligt och vara trygg i skogen – även barn och de som inte är så vana att vistas i vår vackra natur, säger Per Edström.

Varje äventyr har fått namn efter en plats utmed långa Härnö Trail och det finns även ett litet uppdrag kopplat till varje äventyr. Örsjöberget och Smitingen klingar bekant och blir platser som även barnen kan relatera till.

- Vår tanke är att det här hjälper barnen att sätta ord på sina upplevelser och kanske även lockar till att besöka de platser som äventyren är uppkallade efter. Vi hoppas att många tar möjligheten att besöka äventyrsbanan och alla vackra platser som finns på och omkring Vårdkasen och längs Härnö Trail, avslutar Per Edström.

Nya vindkraftspengar delas ut

Nu är även processen kring 2020 års vindkraftspengar klar och inom kort kommer vi presentera vilka projekt som tilldelats pengar från årets pott.

Svart skylt med vita bokstäver bilder en portal. Bakom den ser man en stig som går in i skogen.

Starten på Härnö Trail Kidz går mitt emot HOK-stugan vid samma grusplan som långa Härnö Trailloppet startar ifrån.

Två röda hinder som utgörs av uppochner-vända V placerade i skogsmiljö.

Speckstaberget lockar till höga höjder

Repstege hänger mot ett berg i skogen

Örsjöberget utmanar i styrka och mod

Armgångsbana i skogen mellan två träd. En flicka i rosa jacka släpper just taget och hoppar mot marken

Mårtensmyran kräver armstyrka. Hur långt orkar du?

En balansbana med brädor på högända format som ett spindelnät en bit upp från marken. Leder in till en röd rundel i mitten.

Strindlundsberget prövar din balansförmåga. Vem tar sig först in till mitten?

En vippbräda på ett sluttande berg i skogen

Kan du ta dig över Solumsklinten utan att ramla?