Härnösand norra Sveriges bästa miljökommun!

Härnösand är landets fjärde bästa miljökommun i kategorin Mindre städer och landsbygdskommuner och bästa miljökommun bland landets fyra nordligaste län. Det visar den ranking som tidningen Aktuell Hållbarhet presenterade idag.

Härnösand hamnar totalt som nummer 22 av 290 när listan över Sveriges miljöbästa kommuner presenterades idag. En förbättring med 29 placeringar jämfört med föregående år. På HEMAB känner vi oss lite extra stolta över att vi har varit och är en del av kommunens medvetna miljöarbete.

- Det här är såklart jätteroligt och verkligen ett kvitto på att det arbete vi gör i Härnösand och på HEMAB, gör skillnad för miljön, säger Lena af Geijerstam Unger, vd HEMAB.

Ett gott kommunalt samarbete

Miljörankningen består av tre delar och bygger på data från bland andra Vattenmyndigheterna, SKL, Boverket, Håll Sverige Rent, Naturskyddsföreningen och Ekomatcentrum. I årets rankning var det extra fokus på utsläpp av växthusgaser. Här fick Härnösand höga poäng. Växthusgaser i Härnösands kommun har minskat med cirka 4 procent per år under den aktuella perioden.

– Att vi rankas som bästa miljökommun i hela norra Sverige är ingen tillfällighet, säger Johan Sundqvist, majoritetsföreträdare i Kommunstyrelsen (MP). Det är resultatet av hårt och målmedvetet arbete. Vi har ett gott samarbete i kommunen och med de kommunala bolagen, som ligger långt fram i dessa frågor. Under lång tid har vi i Härnösand haft en väldigt hög ambitionsnivå när det kommer till miljö och hållbarhetsfrågor. Årets ranking är ett kvitto på hur väl arbetet har fallit ut, konstaterar han.

Läs gärna mer i Härnösands kommuns nyhet: Härnösand – norra Sveriges bästa miljökommun Länk till annan webbplats.

Kontakt

Lena af Geijerstam Unger, vd, 070-388 47 02, Lena.afGeijerstamUnger@hemab.se

Flygvy ut mot Södra sundets vatten med Härnösands tätort i förgrunden

Härnösands kommun - norra Sveriges bästa miljökommun