Fritidsbanken har öppnat!

Det som började med ett medborgarförslag har nu lett till en hållbar verksamhet som är till nytta och glädje för hela Härnösand. Här bjuder vi på en liten film från invigningen.

Hållbarhet har flera perspektiv, pratar vi på HEMAB ofta om. Fritidsbanken är ett strålande exampel på detta. I konceptet ryms såväl social som ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Självklart är detta något vi på HEMAB vill stötta! Vår vd Lena af Geijerstam Unger var på plats vid invigningen och lämnade över ett gåvobevis på tio snöskor till Fritidsbanken.

- Vi såg att det här var något som saknades och samtidigt är en väldigt populär fritidsaktivitet, så därför har vi bidragit med inköp av snöskor. Förhoppningen är att de ska komma många till glädje och nytta innan de är utslitna, säger Lena.

Gratis lån i två veckor

Tanken med Fritidsbanken är att den som vill får komma och låna skidor, hjälm, skridskor, pjäxor eller vad som kan tänkas behövas för att kunna delta i eller genomföra en fritidsaktivitet. Och till sommaren kommer utbudet att växlas över till bollar, vandringskängor, liggunderlag och annat som kan behövas för en aktiv sommar. Efter två veckor ska det som lånats lämnas tillbaka och det kostar inte ett öre.

- Vi har sett en enorm efterfrågan på den här typen av verksamhet, säger Susann Hellberg som är Verksamhetsansvarig på Fritidsbanken. Man kanske inte vill lägga ut flera hundra på ett par skridskor om de bara ska användas ett par gånger, eller så kanske man är sugen på att prova något nytt och behöver låna utrustning. Då finns vi här och kan hjälpa till. Alla är välkomna!

Vägg i vägg med Fritidsgården

I de stora ljusa lokalerna kommer det finnas personal som kan hjälpa till att hitta, prova och låna utrustning. Tanken är även att verksamheten ska bli mer rörlig över tid.

- Vi ser att många som har den här typen av verksamhet i andra städer drar mer och mer åt att ge sig ut till skolor, fritidsgårdar och så vidare för att kunna erbjuda och delta i olika aktiviteter. Det har varit väldigt uppskattat och det är säkert något även vi kommer att sikta på framöver, konstaterar Sanna. Tills dess ligger vi vägg i vägg med Fritidsgården här i Härnösand, vilket verkligen känns helt perfekt.

Även Knapp Britta Thyr (MP), Samhällsnämndens ordförande, var på plats vid invigningen och hon riktigt bubblade av glädje.

- Äntligen har vi fått till den här verksamheten som både kan bidra till att den som inte har råd eller lust att lägga så mycket pengar på utrustning, kan delta i aktiviteter och samtidigt gör vi en miljöinsats genom att återbruka och använda sakerna så länge det är möjligt. Det här är något jag har talat mig varm för länge, så det känns fantastiskt att Fritidsbanken äntligen har öppnat! säger Knapp Britta.

Se filmen från invigningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du Fritidsbankens webbsida där du kan läsa om var de finns och vilka öppettider de har. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Magdalena Åkerros, Kommunikatör HEMAB, 0611-55 75 00, magdalena.akerros@hemab.se

Klicka på bilden för att se en kort film från invigningen av Fritidsbanken. Lena af Geijerstam Unger lämnar över gåvobevis för tio par snöskor till Susann Hellberg, Verksamhetsansvarig på Fritidsbanken.