Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Målet är att halvera det globala matsvinnet till år 2030 och att få både konsumenter och livsmedelsbranschen medvetna om att alla kan bidra. I år ligger fokus på förvaring av frukt och grönsaker för att minska risken för svinn.
Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan.
Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna, är det inte klimatsmart. Därför är det bra att få "svinnsikt". Alltså bli uppmärksam på sitt matsvinn för att sedan förändra sitt beteende och inte slänga mat i onödan.
Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem.
Frukter
Grönsaker
Frukter
Grönsaker
Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats.
De flesta vet att det kastas för mycket mat, men det räcker inte för att minska svinnet. Fler behöver lita på sina sinnen, våga äta matrester som stått mer än några dagar i kylskåpet och förstå skillnaden mellan olika datummärkningar.
Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn på livsmedelsverkets webbsida: Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.
Cathrine Edholm, Återvinningsingenjör, 0611-55 75 36, cathrine.edholm@hemab.se