Få svinnsikt och minska matsvinnet

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Målet är att halvera det globala matsvinnet till år 2030 och att få både konsumenter och livsmedelsbranschen medvetna om att alla kan bidra. I år ligger fokus på förvaring av frukt och grönsaker för att minska risken för svinn.

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan.

Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna, är det inte klimatsmart. Därför är det bra att få "svinnsikt". Alltså bli uppmärksam på sitt matsvinn för att sedan förändra sitt beteende och inte slänga mat i onödan.

Förvara olika frukt och grönt på rätt sätt

Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem.

Trivs i kylskåp

Frukter

  • Apelsin
  • Aprikos
  • Bär
  • Clementin
  • Kiwi
  • Mandarin
  • Melon
  • Nektarin
  • Persika
  • Plommon
  • Päron
  • Vindruvor
  • Äpple

Grönsaker

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Champinjon
  • Färska örter
  • Gul lök
  • Groddar
  • Kål
  • Morot
  • Palsternacka
  • Purjolök
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Vitlök

Trivs i rumstemperatur

Frukter

  • Banan
  • Citron
  • Lime
  • Mango

Grönsaker

  • Aubergine
  • Avokado
  • Basilika
  • Gurka
  • Paprika
  • Tomat
  • Zucchini (squash)

Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörk och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats.

Så några allmänna tips för att få svinnsikt

De flesta vet att det kastas för mycket mat, men det räcker inte för att minska svinnet. Fler behöver lita på sina sinnen, våga äta matrester som stått mer än några dagar i kylskåpet och förstå skillnaden mellan olika datummärkningar.

  • Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
  • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt. Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen - titta, lukta och smaka.
  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.

Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn på livsmedelsverkets webbsida: Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Cathrine Edholm, Återvinningsingenjör, 0611-55 75 36, cathrine.edholm@hemab.se