En sommar på HEMAB

Den svenska sommaren gör sig påmind och temperaturen mäter upp till ynka 15 grader. De två sommarjobbarna på Återvinningen verkar oberörda och viker upp tyget på sina byxben, sen småspringer det till bilen, slänger sig in och gasar iväg.

Christoffer och Johan öppnar upp Ipaden med listan på saker som ska återgärdas, de båda konstaterar att det egentligen inte är någonting som är akut så de passar på att ta mig på en längre tur för att visa upp vad de brukar göra på dagarna.

-Det är skönt för det är både varierande och roligt, vi kan nästan bestämma själva hur vi vill lägga upp våra dagar, bara sakerna blir gjorda, berättar Johan.

Rekordhögt söktryck för sommartjänsterna

Inför sommaren 2020 hade HEMAB fått in närmare 300 ansökningar för de 22 tjänster som annonserats ut för sommarjobb och sommarvikariat. I år genomfördes rekryteringsprocessen på samma sätt som vid anställning av ordinarie personal, detta med matchning mot jobbinnehåll, referenstagningar och intervjuer via Skype.

-Det kändes väldigt seriöst och professionellt med rekryteringen, det var ju många som sökte så jag är glad att jag fick jobbet, förklarar Johan.

Att fungera som en alltiallo

Båda killarna kommer direkt från skolbänken, Johan är mitt i sina universitetsstudier i Göteborg och Christoffer kommer direkt från gymnasiet. En stor omställning till att nu jobba med soptunnor och diverse underhåll hela dagarna.

Tjänsten som Johan och Christoffer tilldelats handlar mycket om service och kundkontakter. Diverse saker ska återgärdas, tillexempel byta ut soptunnor som är sönder, dela ut batterilådor och röja på innergården. Ett relativt varierande sommarjobb.

-Det är inte så ofta det kommer in uppdrag som ska göras på tidspress så ofta kan vi bocka av listan lite som vi vill, förklarar Christoffer.

Mycket tid spenderas i det lager som HEMAB har tagit över nere vid hamnen. Förrådet hade stått tomt länge tills att HEMAB bestämde sig för att ta över det, här nere förvaras mängder av soptunnor och annan nödvändig utrustning.

-Vi är här rätt ofta, antingen så hämtar vi flerfackskärl och kör de till kunder, eller så städar vi och monterar ihop nya kärl. Det är rätt kallt här nere men väldigt coolt också, säger Johan och skrattar.

En trivsam arbetsplats

Killarna beskriver att de uppfattar HEMAB som en trevlig och bra arbetsplats, här känner man sig sedd och alla upplevs vara tillmötesgående.

När killarna går in på sin sista arbetsvecka har de fått i uppdrag att skola in de två nya sommarjobbarna som ska ta över deras arbete. Detta möjliggör för de nya sommarjobbarna att sätta igång direkt och tid som hade lagts på introduktion av arbete och liknande sparas in. Det är trots allt Johan och Christoffer som har bäst koll på vad som ska göras.

Kontakt

Jonas Nyberg, Administrationschef HEMAB, jonas.nyberg@hemab.se, 070-534 32 73

Johan Gönczi och Christoffer Grafström sommarjobbar på Återvinningen. Foto:Emilia Edmark

Johan Gönczi passar på att demontera soptunnor när det finns tid över. Foto:Emilia Edmark

Christoffer Grafström hämtar ett flerfackskärl från förrådet. Foto:Emilia Edmark