32 timmars reparationsarbete och en veckas produktionsbortfall på grund av plastpåsar i matavfallet. Igen. Miljöpåsar av stärkelse från majs eller socker eller gamla fossila plastpåsar har ingen betydelse. De ställer till samma problem i biogasanläggningen. Allvarliga problem.
Matavfall är rester av sådant som vi stoppar i munnen och äter. Fruktskal, fiskben, kaffesump, godis och så vidare. Matavfall är inte plastpåsar, byxor, kanyler, fiskespön, slalomskidor eller katetrar. Tyvärr är detta ändå exempel på sådant som påträffats i det matavfall vi på HEMAB tar emot vid biogasanläggningen.
- När slalomskidorna dök upp undrade man ju mest hur de lyckats få ner dem i behållaren. Som tur var hann vi upptäcka dem innan de kom in i rötningsanläggningen, den turen har vi tyvärr inte alltid, säger Jonas Jacobsson som är Platschef på Älands återvinningsanläggning och därmed även ansvarig för produktionen av biogas.
Att optimera anläggningen så att vi får ut så mycket miljönytta som möjligt ur matavfallet är en del av Jonas arbete, men ibland känns det tröstlöst tycker han. Som när plast och skräp trasslar in sig i och förstör delar av anläggningen.
- Igår morse såg det ut så här när jag kom, konstaterar han och visar bilderna nedan. Matavfall som har svämmat över och fullkomligt begravt krossen som ska sönderdela matavfallet innan det går in i rötkammaren. Plast och annat skräp har trasslat in sig i krossens delar så till den milda grad att till slut har drivremmarna slitits av, suckar han.
Jonas och hans personal på biogasanläggningen har sett det mesta i matavfallet vid det här laget. Mycket som inte hör hemma i där. Saker som rent av kan vara farliga.
- Det här är vår arbetsmiljö. Vi måste ge oss in och vada i det här för att kunna åtgärda driftstörningar som orsakas av plast och skräp i matavfallet. Förutom att det inte är jättemysigt att vada i matavfall så kan det finnas kanyler, vass metall och annat vi gör oss illa på på vägen. Det här är ett allvarligt problem, konstaterar han.
Varje gång plast trasslar in sig i de rörliga maskindelarna måste produktionen av biogas stoppas. Det innebär stort bortfall i tid, men även stora kostnader. Kostnader som i slutändan drabbar kunden.
- Alla borde vara intresserade av att vi har ett rent och bra matavfall, säger Jonas. Om vi slapp plasten så skulle vi slippa driftstörningar av den här typen och skulle inte behöva lägga tid och pengar på reparationer och reservdelar. Istället skulle vi kunna fokusera på att producera så mycket klimatsmart biogas som möjligt.
Den här gången tog det 32 timmar från rembyte på krossen till att allt var städat i utrymmet. Produktionen måste gå ner under tiden och det tar ungefär en vecka innan anläggningen är helt i drift igen. Jonas Jacobsson vill därför uppmana alla som sorterar bra att prata med andra om vikten av att inte slänga plast i matavfallet.
- En eloge till alla som sorterar rätt och bidrar till produktionen av biogas. Ni är våra ambassadörer, så sprid gärna ordet vidare om problemet med att slänga bland annat plast i matavfallet. I det här fallet är driftstoppet, som i så många andra fall, relaterat till just plast. Det här stoppet kostade oss cirka 60 000 kronor i produktionsbortfall städning och återställning. Det låter kanske lite i sammanhanget, men det är så onödigt och i en så här liten anläggning slår det hårt på resultatet. Om det fortsätter så här så kommer vi tyvärr i slutändan se att det indirekt påverkar våra behandlingsavgifter, avslutar Jonas.
Matavfall är alltså rester av sådant vi stoppar i munnen och äter. Om plast, kanyler, strumpor och katetrar inte ingår i dieten så ska de alltså inte heller slängas i matavfallet. Är du osäker på om något ska slängas som matavfall? Skriv in det i vår utmärkta sorteringsguide så får du svaret! Du hittar sorteringsguiden på www.hemab.se under "Du kanske letar efter..."
Jonas Jacobsson, Platschef Älands Återvinningsanläggning: 070-310 62 33
Till vänster: som krossen ska se ut. Till höger: hur den ser ut när plasten trasslat in sig och orsakat stopp
Kostnad: 60 000 kronor och en veckas stopp i produktionen av biogas
Att rensa bort plasten är varken ett enkelt eller angenämt arbete