Åsksäsong – Skydda din elektronik och dig själv

Det har mullrat och blixtrat en del så väl i södra Sverige som i Härnösandsområdet den senaste tiden. Vet du hur du ska göra för att skydda dig själv och din elektronik?

Att bli träffad av blixten eller att få allvarliga skador i samband med åskoväder är väldigt ovanligt. Det händer oftare att blixten slår ner i elledningar och överbelastar nätet, vilket kan leda till framför allt materiella skador.

Det går inte att helt förhindra blixtöverspänningar men på HEMABs mottagningsstationer har vi avancerad utrustning som känner av och mildrar effekterna av kraftiga spänningsskillnader.

Skydda elektroniken i fyra enkla steg

1. Koppla ur och koppla av

Den kanske vanligaste åtgärden många av oss gör. Genom att koppla ur all elektronik i hemmet så säkras den. Det som inte är inkopplat kan inte bli överbelastat. Tänd lite ljus och njut av en kopp te under åskvädret istället.

2. Överspänningsskydd

Med ett överspänningsskydd som du enkelt kopplar in i el-uttaget kan du skydda din mer avancerade elektronik, som datorer eller TV-apparater, från kraftiga urladdningar som orsakar överspänning.

3. Överspänningsskydd för hela huset

Det finns överspänningsskydd som en behörig elektriker kan installera direkt i din el-central hemma. Dessa absorberar den största energin och sedan tas spänningen ner till en säker nivå för elektroniken.

4. Åskskydd eller åskledare

Åskledare i samband med överspänningsskydd med jordfelsbrytare samt ett jordtag ser till att strömmen går ut i marken istället för att åka runt i husets rörledningar. Det ger i det närmaste ett hundraprocentigt skydd.

Skydda dig själv

För att skydda dig själv under ett åskväder ska du se till att hålla dig inomhus eller i ett fordon. Om du inte har den möjligheten bör du göra ditt bästa för att inte vara den högsta punkten i området.

Är du inomhus så kan det vara en bra idé att vänta med att göra saker som att diska eller att ta en dusch, eftersom kraftiga urladdningar kan gå genom vattenledningar. Vatten är strömförande och därför kan detta orsaka kroppsskada.

Läs mer om åska på SMHIs webbsida. Länk till annan webbplats.