Årets julgåva går till djuren

2004 startades Öbacka djurhem i lokaler på Kusthöjden i Härnösand. Sedan dess har ungefär 1 600 katter passerat genom verksamheten, som numera är placerad i Utansjö. Kostnaderna är höga och engagemanget är stort. I år får de HEMABs julgåva.

Välkommen tidig julklapp

Damerna som möter mig på Öbacka djurhem för att ta emot årets julgåva från HEMAB är tre av de cirka 20 volontärer som är engagerade i djurhemmet. Julgåvan på 10.000 kronor kommer som en tidig julklapp och det går inte att ta miste på den tacksamhet som pengarna tas emot med.

- HEMABs julgåva betyder oerhört mycket, vi är så tacksamma! Pengarna kommer gå till veterinärkostnader, säger Haide Andersson, sekreterare i föreningen. Vi brukar ha loppisar och öppet hus för att samla in pengar och vi har ett kattpensionat som brukar vara fullbelagt, men inget av det går ju att ha igång nu, så de här pengarna är väldigt välkomna, konstaterar hon.

Dumpade och övergivna

Damernas tid i föreningen varierar från ett par månader upp till 10 år, men att de alla brinner för att hjälpa utsatta djur råder inget tvivel om.

- Någon måste ju ta hand om alla katter som överges, konstaterar Lena Buhr, djuransvarig på Öbacka djurhem. De blir utslängda från bilar eller dumpade i diken. Det har till och med hänt att vi har hittat burar med kattungar utanför huset som någon lämnat. Vi tycker oss se en ökning av dumpade djur i och med corona. Frågan är hur det går när corona är över. Kommer ännu fler överges då?

Nyfikna och även mer skeptiska kattögon tittar på mig från de ljusa, välstädade rummen som inretts med fåtöljer och klätterträd. Somliga katter kräver mycket tid innan de kan adopteras ut.

- Vi har volontärer som kommer och matar katterna och rensar deras lådor, städar rummen och, viktigast av allt, gosar med de katter som vill gosa. Men vi har även volontärer som kommer och bara sitter med de rädda katterna på kvällarna för att de ska vänja sig vid människor och socialiseras. Volontärerna är verkligen våra änglar, säger Lena.

Stor behov och höga kostnader

Just nu befinner sig 14 katter på djurhemmet och ytterligare djur är utplacerade i ett antal jourhem. Behovet är stort och kostnaderna tidvis höga för föreningen.

- Djurhemmet betalar vaccinering, chippning och kastrering av alla katter som adopteras ut. Utöver det och alla löpande kostnader så får vi in många skadade katter som behöver veterinärvård och då rinner tusenlapparna fort iväg, säger Marianne Skoglund, vice ordförande. Är det riktigt stora kostnader så brukar vi starta insamlingar och många är tack och lov givmilda och vill bidra.

Vill du bidra som volontär på Öbacka djurhem? Kontakta dem på numret nedan kl 18:30-20.00. Vill du bidra ekonomiskt som stödmedlem? Här kan du läsa mer om det. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Fredrik Olsson, Chef Kommunikation och marknad HEMAB, 073-089 30 69, fredrik.olsson@hemab.se

Lena Buhr, Djuransvarig Öbacka djurhem, 072-210 78 23

Marianne, Haide och Lena är väldigt tacksamma för HEMABs julgåva.

Rasken hittades tillsammans med sin "syster". Båda var skadade efter att ha kämpat sig ur buren de lämnats i, men är nu helt återställda.

Rummen inreds med omsorg och humor.