Långväga besök på Härnösands kretsloppspark

Under gårdagen gästades vi av en delegation med elever och lärare från Sydafrika.

16 elever och fyra lärare från Centurion, ett samhälle mellan Pretoria och Johannesburg i Sydafrika, befinner sig i dagarna på turné i Härnösand och under gårdagen stannade de till vid Kretsloppsparken för att få kunskap i hur vi arbetar med återvinning.

Det är starten på ett utbytessamarbete mellan Hedda Wisingskolan i Härnösand och Cornwall Hill College som bland annat rektor Erik Juntikka är initiativtagare till.

– Det är elever från årskurserna sex till nio som under 12 dagar besöker Sverige, säger Erik Juntikka. Innan de kom hit till oss i Härnösand har de spenderat några dagar i Täby och Sollentuna.

Ett intressant utbyte

Synen på miljö tycks skilja sig åt markant mellan länderna. En av lärarna vittnar om att den enda form av återvinning man ägnar sig åt i hemområdet är glas och papper. Den form av insamling av flera olika fraktioner som sker vid Härnösands kretsloppspark var därför helt främmande för gruppen.

– De tycker att det är jättekul och de är väldigt imponerade av Sverige. Vad gäller just miljöfrågor så har Sydafrika mycket att jobba med och lära sig av oss, konstaterar Erik Juntikka.

Eleverna bor under sin vistelse i Sverige hos värdfamiljer och planen är att skicka en mindre grupp till Sydafrika för att göra motsvarande resa. I Härnösand står förutom besöket på Kretsloppsparken, Absolicon, Hemsö Fästning, curling och skidåkning i Vårdkasbacken på agendan.

Veronika Ström Uotela, arbetsledare vid Härnösands kretsloppspark, förevisade anläggningen för gruppen bestående av elever från Sydafrika och Hedda Wisingskolan.