HEMAB ska ta hand om Örnsköldsviks matavfall

HEMAB vann upphandlingen av omhändertagandet av Örnsköldsviks matavfall. Avtalet gäller från 1 mars, 2017.

Nu står det klart att HEMAB vann upphandlingen som kommer tillföra ytterligare 1 300 ton matavfall till biogasanläggningen i Äland.

 

- Vi är såklart väldigt nöjda att vi har fått det här uppdraget. Vi har goda förutsättningar att ta emot matavfallet för energiutvinning. Att transportavståndet blir så kort som möjligt är naturligtvis också positivt, både ur ekonomisk och ekologisk synvinkel, säger Joakim Nordkvist, affärsområdeschef för Återvinningen på HEMAB.

 

Energiutvinning i riktlinjerna

Att matavfallet ska gå till energiutvinning står med i riktlinjerna för Örnsköldsviks kommun, och därför ska det nu bli biogas av det.

 

- Idag har vi tillgång till ungefär 2000 ton matavfall, om vi räknar bort det vi får till oss från Sundsvall, säger Nordkvist. Men vi har potential att ta emot upp till 6000 ton, så det här är bara positivt. Vi vill ju att så mycket avfall som möljigt ska återvinnas, konstaterar han.

 

Avtalet börjar gälla 1 mars, 2017.

Vid anläggningen i Äland omvandlas matavfallet till biogas, och uppgraderas till fordonsgas, precis som Örnsköldsviks riktlinjer anger.