Härnösands senaste Miljönär utsedd!

Gunnel Boström och hennes "Sytt på nytt" är den senaste verksamheten som HEMAB har utsett till Miljönär i Härnösand. Att vara Miljönär innebär att ha en verksamhet som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna och återanvända sina prylar istället för att köpa nytt. Vi har hälsat på i ateljén.

Gunnel startade sin verksamhet "Sytt på nytt" hemma i villan på Kackelabacken för två år sedan. Sytt på nytt har två delar - återbruksdesign där gammal material får ny funktion och klädvård där Gunnel tar hand om och vårdar kläder.

- Jag kände allt mer att jag ville jobba med händerna och jag fick även en olust över den överdrivna konsumtionen som finns, säger Gunnel Boström. Jag måste ju leva som jag lär, så varje köp jag gör är faktiskt väldigt genomtänkt.

Klädvård som förr

Klädvårdsdelen går ut på att lappa och laga, stoppa strumpor, ta bort noppor från kläder med mera.

- Det här gjorde man ju förr. Jag är själv uppvuxen i brytningstiden mellan att ta till vara på allt och det nya med slit och släng. Det finns så mycket textil i omlopp som man kan göra så mycket av. Det är synd att inte göra det, konstaterar Gunnel.

Textilindustrin - en miljöbelastande verksamhet

Textilindustrin orsakar utsläpp och föroreningar med stora miljöproblem som följd världen över. Dessutom går det åt enorma mängder vatten för att framställa textil. Samtidigt används ett plagg i genomsnitt bara tio gånger innan det slängs. Det här är något Gunnel har tagit fasta på.

- Textilindustrin är ju så otroligt smutsig och miljöbelastande, så det finns bara fördelar både med återbruksdesign och att ta hand om de kläder man har. Det är ju något vi alla kan hjälpas åt med, säger Gunnel.

Grattis till utmärkelsen säger vi till Gunnel och hoppas att fler får upp ögonen för en mer miljömässig textilanvändning.

Om du är intresserad av Gunnels verksamhet kan du gå in på www.syttpanytt.se. Men innan dess - ta gärna en titt på filmen vi gjorde efter vårt besök i ateljén. Du hittar den längst nere i nyheten.