— Jag vill se om det går att skapa rätt förutsättningar för en tillväxtmiljö där de växthusliknande drivbänkarna placeras flytande på vatten eller på plan mark, säger entreprenören Hugo Wikström. Om försöksprojektet lyckas innebär det stora möjligheter till biooljeproduktion på exempelvis floder och sjöar i Afrika där det finns enorma ytor i gynnsamt klimat med naturlig kylning. Plan åkermark i norr med långa ljusa nätter kan också fungera då 75 procent av årets soltimmar ligger mellan april och september.
Så här säger professor i växtfysiologi Nils Ekelund vid Malmö Högskola:
— Det är spännande att även vi i Sverige har fått upp ögonen för hur effektiva algerna kan vara för att producera biobränsle. Visst finns det utmaningar som måste lösas precis som i all forskning och utveckling. Jag tycker att projektet är mycket intressant och det kommer definitivt bidra till utvecklingen, säger medverkande professor Nils Ekelund från Malmö Högskola.
En drivbänkpool med temperaturreglering och luftning med alger från Mittuniversitetet är igångsatt i Härnösands Energipark. Ytterligare alger från USA har just anlänt.
— Man kan likna det jag nu gör vid extremt billiga och högeffektiva solceller genom den fotosyntes som sker i algerna, säger Wikström. Och oljan som bildas och lagras i algerna kan liknas vid ett inbyggt batteri. Den stora skillnaden är att kvadratmeterpriset för mina "solceller" vida kommer att understiga priset för traditionella solceller. Dessutom kommer de inte att konkurrera om markytor vid exploatering.
Investeringskostnad bedöms kunna bli under 50 kronor per kvadratmeter att jämföra med solceller som kostar minst 30 gånger mer. Biodiesel/bioolja framställs genom att algerna pressas. Mängden bioolja är cirka 20-50 procent av torrvikten. Försöksprojektet är i ett tidigt stadium finansieras med utvecklingspengar från bland annat Almi företagspartner.
— Genom våra verksamheter ska vi på HEMAB skapa förutsättningar för företagande och nya idéer i Härnösand, säger projektledare inom energiteknik Pär Marklund. Då vi fick idén presenterad tyckte vi att den lät så pass intressant att vi gärna ville låta Härnösands Energipark stå värd för försöksprojektet.
Här pågår försöksprojektet i Härnösands Energipark.
* Alger innehåller också kolhydrater som kan ge etanol och biogas samt protein som kan bli foder, mat eller biogas med betydande sidointäkter.
Malmö Högskola
Nils Ekelund - Prefekt och professor i växtfysiologi
Mobil: 072-553 96 87
Härnösand Energi & Miljö AB
Pär Marklund - Projektledare energiteknik
Mobil: 073-275 47 77