Så fungerar det hemma hos dig

Via rör i marken leds hett vatten från kraftvärmeverket till ditt hus. Rören ansluts till en liten fjärrvärmecentral hemma hos dig. Därifrån överförs värmen till element eller golvvärme, kranar och duschar. Allt du i princip behöver göra är att ställa in hur varmt du vill ha det — sedan sköter fjärrvärmecentralen resten.

Två separata system

Fjärrvärmen kommer till ditt hus i form av vatten som värmts upp i vårt kraftvärmeverk, men det är inte det varma fjärrvärmevattnet som rinner igenom element och kranar hemma hos dig.

Det varma vattnet från kraftvärmeverket kommer in till din lilla fjärrvärmecentral. Där finns två inbyggda värmeväxlare, en för kranvattnet och en för vattnet i element eller golvvärme. Värmeväxlarna omvandlar energin i det heta fjärrvärmevattnet till värme i huset och varmvatten i kranar och dusch. Fjärrvärmevattnet går sedan tillbaka till kraftvärmeverket för att värmas upp på nytt.

Liten och enkel utrustning

En fjärrvärmecentral tar inte mycket plats och monteras enkelt på väggen i din tvättstuga eller källare. Den ersätter i sin litenhet både värmepump, bränsletank, varmvattenberedare och dammigt pelletsförråd. Du ställer själv in hur varmt du vill ha det och sedan sköter fjärrvärmecentralen resten. Läs mer om fjärrvärmecentralen under Din fjärrvärmecentral.

Så skapas värmen

Fjärrvärme och el produceras på Kraftvärmeverket. Så här går det till.

Bli fjärrvärmekund

Fyll i en intresseanmälan här på webben, eller kontakta oss direkt. 

Så fungerar det på kraftvärmeverket

Från restprodukter i skogsindustrin till härlig fjärrvärme. så går det till!

Fjärrvärmens miljönytta

Fjärrvärme är inte bara smart för plånboken, det är klimatsmart också.