HFC United

När Ali Mohammed såg alla invandrarungdomar i Härnösand, som så gärna ville men inte fick möjlighet att spela fotboll, tog han tillsammans med Mohammed Gamal Badr ett initiativ. I april 2013 bildade de föreningen HFC United i Härnösand och idag utgörs laget av 25 aktiva medlemmar med olika bakgrund som alla har en sak gemensamt – de älskar fotboll. 

– Vi såg att det fanns ett behov av ytterligare en fotbollsförening i Härnösand, så vi bestämde oss för att satsa. Det var en stor utmaning och vi visste inte alls hur det skulle gå, så vi satsade allt vi kunde med egna pengar. Det har varit tufft ibland, men den positiva energi vi får från spelarna gör att det är värt att kämpa vidare, säger Mohammed.

HEMAB sponsrar en dröm

HEMAB kom in som sponsor i ett tidigt skede och det har betytt mycket för klubben.

– HEMAB har stöttat och bland annat gjort det möjligt för oss att ordna med transporter. Det har varit en viktig del för oss som förening, säger Mohammed. Det har gett oss möjlighet att delta i serier vi aldrig har upplevt tidigare och det är fantastiskt.

– Det är så mycket som är nytt för de här killarna. Att spela på gräs, att ordna med matcher. Vi hade en dröm som behövde stöd och det stödet fick vi av HEMAB.

Framgång är att ha roligt tillsammans

- Vårt främsta mål är att vara en stabil och framgångsrik förening, säger Mohammed. Och framgång för oss är att vi har roligt tillsammans, att vi trivs och håller ihop. Om vi desutom vinner en match är det bara en bonus.

– Vi sa det redan när vi startade föreningen – vi bildar inte ett lag, vi bildar en familj. Denna familj har nu haft idrottsliga framgånga också då klubben fyra år senare är ett väl etablerat lag i division fem med mål att avancera ytterligare i seriesystemet.

Killarna kommer från alla möjliga länder; Tunisien, Afghanistan, Somalia, Syrien, Algeriet, Bosnien, Eritrea, Sverige… Första träningarna genomfördes med en blandning av engelska, arabiska och teckenspråk.

- Men nu har vi bestämt att det är bara svenska som gäller, säger Mohammed. Ingen får skratta åt någon som inte förstår. Vi hjälper och stöttar varandra.

Korta fakta om HFC United

  • HFC United bildades 2013
  • 72 personer är registrerade i klubben, varav cirka 25 är aktiva medlemmar
  • 2017 gick de upp i division 5 och siktar nu på division 4
  • Klubben har totalt spelat omkring 70 matcher