Härnösands alpina

På toppen av Vårdkasen finns vintertid Martin Gisselman och hans kamrater i Freeridesektionen av Härnösands alpina. Där åker de offpist, skicross och snowboard, och som omväxling åker de också gärna på rails, att likna vid de räcken som finns i en trappa eller längs en gångväg.

- Men de är jättedyra att köpa så vi har oftast byggt egna rails i backen, säger Martin Gisselman.

Avloppsrör fick ny funktion

Man har sedan tidigare haft ett inarbetat samarbete med HEMAB, bland annat i samband med de tävlingar som sektionen arrangerat i Vårdkasbacken då HEMAB gått in som sponsor. Och när de spektakulära "City Jams" gick av stapeln för några år sedan och det byggdes jättehopp på den tillfälligt avstängda Storgatan i centrala Härnösand var HEMAB en viktig partner också.

Nu är arbetet med att ställa i ordning backen så mycket lättare. 

Den här gången har freerideåkarna fått mer handfast hjälp i form av ett antal gamla avloppsrör i plast som ska sättas upp i backen och användas för olika trick på snowboard och skidor. De slipper nu tidskrävande hemmabyggen och kan istället fokusera på åkningen. 

- Det är en stor hjälp för vinterns aktiviteter, försäkrar Martin Gisselman. Nu är arbetet med att ställa i ordning backen så mycket lättare. 

 

Familjedag bjuder på fri åkning

Tillsammans med Härnösands Alpina arrangerar HEMAB sedan många år tillbaka den traditionsenliga familjedagen i Vårdkasbacken. HEMAB bjuder på fri åkning och fika och ibland någon rolig aktivitet eller tävling i backen.

- Familjedagen har blivit en uppskattad tradition som lockar många besökare, säger Andreas Einarsson på HEMAB. Rekordåret var nog 2014 då vi hade närmare 1000 besökare under HEMAB-dagen i backen. Det var smått otroligt.

Många kommer såklart för den fina skidåkningen, men flera kommer också förbi bara för att ta en fika och prata lite.

- Samarbetet med Härnösands alpina funkar så bra och arrangemanget är så populärt att det här är något som har känts självklart att fortsätta med, konstaterar Einarsson.