Matavfall - hantering och förädling

Vi samlar in och uppgraderar matavfall till ett fullvärdigt, klimatsmart fordonsbränsle! För att det ska fungera optimalt måste vi hjälpas åt att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Det innebär framför allt att det bara är matavfall som slängs i de bruna påsarna och inget annat.

Tips vid sortering av matavfall

Genom några enkla knep blir det ännu enklare att hantera matavfallet:

  • Använd hållaren för matavfallspåsen som ingår i startkitet. Den är konstruerad för att hålla påsen torr. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
  • Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare och du riskerar inte att överfylla påsen.
  • Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
  • Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.
  • Lägg i använt hushållspapper i matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.
  • Har du skaldjursrester kan du lägga dem i dubbla påsar om du vill minska lukten. Du kan även lägga dem i en ren matavfallspåse och frysa in den fram till hämtdagen. Detta kan vara bra under den varma tiden på året.
  • Lägg påsen i en ny matavfallspåse när du ska bära ut den och var noga med att försluta den så att inget löst matavfall hamnar i kärlet. Det är viktigt att du inte lägger matavfallspåsen i någon form av plastpåse, då den inte kan rötas.

Det här ska du slänga i matavfallspåsen

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk och skaldjur
  • Pasta, ris, potatis
  • Rester av bröd
  • Gammalt godis men INTE tuggummi
  • Enstaka snittblommor/blad
  • Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.

Det här ska du INTE slänga i matavfallet

  • Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
  • Damm
  • Glasspinnar, ätpinnar
  • Jord, krukväxter, trädgårdsavfall
  • Kattsand, djurströ
  • Snus, aska, stearinljus
  • Vinkorkar, kapsyler
  • Textilier